Reggel a Hal-Udvarban indítottuk a napot. Vettünk is egy jókora haladagot, olyat is ami még a vízben úszott amikor odaértünk, füstöltet, olajosat, előre ízesítettet, mindenfélét, hogy legalább egy hétig kitartson. Útközben kútfőből összekombináltunk egy jó receptet a friss harcsára.
Könnyed, laza, télből kijövős fogás: fokhagymás, póréhagymás, petrezselymes, citromos, olivaolajas 1-2 órás pácban érlelés után grillen kisütötött ropogós harcsa mellé jókora adag friss salátát készítettünk.
Nem bonyolult, kábé fél órás előkészítés és sütés után már be is burkoltuk.
Hozzávalók 4 jóétvágyú személyre:
- 1 kg friss harcsa
- 1 fél fej fokhagyma
- friss petrezselyem ízlés szerint
- 1 szál póréhagyma
- 1 citrom leve
- só és frissen őrölt bors (ne sajnáljuk)
Páchoz: ízlés szerint (jó sok) fokhagyma, olivaolaj gazdagon, friss petrezselyem, újhagyma, citrom, só, frissen őrölt bors.
Elkészítés: Miután a halat megmostuk és felaprítottuk, egy-két órás lazaság következik a gazdag halpácban és csak utána kezdjük el kisütni. Nagyobb serpenyőn kívűl másra nem is lesz szükség.
Salátához: Jégsaláta, retek, kígyóubi, nagyméretű paradicsomok, kaliforniai paprika, lilahagyma, olivabogyó. Mindez gazdagon meglocsolva balzsamecettel, olivaolajjal és szójaszósszal. Csippenthetünk hozzá egy kis oregánót is, amit előzőleg a tenyerünkben elmorzsolunk...csak a teltebb íz kedvéért.